מאת: ז'אן קלוד מקס*
הסטטיסטיקה יודעת לספרת לנו שמדי שנה
בשנה נסגרים ארבעה מתוך חמישה עסקים. החלום הגדול להקים עסק, להצליח, לצמוח ואף לפתוח
סניף נוסף של העסק – החלום הזה נגוז ברוב המקרים עד מהרה, כאשר מבינים שאין הדבר כך
באמת. כאמור, בשמונים אחוזים מהמקרים מתנפץ החלום אל סלע המציאות. ניהול העסק,
ניהול הכספים, שירות הלקוחות, השמירה על המוניטין, ניהול העובדים – כל אלה הם רק מקצת
הדברים שאִתם נאלצים להתמודד היזם או בעל העסק. הסטטיסטיקה הזאת היא אכזרית, והיא
מציבה סימני שאלה לא מעטים מעל הסיכויים המוטלים על הכף כנגד הסיכונים. "אני
לא יודע למה זה מגיע לי", הוא יאמר לעצמו, "בסך הכול עשיתי הכול נכון
כדי להגיע הביתה בשלום".
במחשבות המלוות פתיחת עסק חדש מקופלות אמוציות
רבות, רציונליזציה, תעוזה, התרגשות והחלטות רציניות ומפוכחות. בצד כל אלה מגייס בעל
העסק את כל המקורות הכספים שלו ואת האמונה השלמה כי כבר בעתיד הנראה לעין הוא ישיב
את חסכונותיו שהושקעו בעסק וכן שהרווחים יהיו מבטיחים ויאמירו בתוך תקופה קצרה
יחסית. לא רק הוא מאמין בעצמו. גם הסובבים אותו – קרובי משפחתו וידידיו שנתנו בו
אמון ואולי גם הלוואה – שותפים לתקווה ולתחושת האופוריה המלווה את פתיחתו של העסק.
ואכן, כעבור זמן לא רב הוא מאתר את הלוקיישן "הטוב בעיר", משלם ביד רחבה
ומתחייב לדמי שכירות לשנה מראש (לפחות). הוא משפץ ומשקיע את מיטב כספו כדי להתאים את
המקום לחלום.
אלא שאליה וקוץ בה. בשלב התכנון הוא לא
עשה את כל שיעורי הבית, ובמילים עדינות פחות – הוא פשוט התרשל. התרשלות זו גובה
מחיר כפול ואף משולש – בכסף, בזמן ובעצבים רופפים. כיצד קרה הדבר? איש לא סיפר לו
שהעסק שלו טעון רישוי וכי יהיה עליו להתמודד אל מול הביורוקרטיה הארוכה והמייגעת הנקראת
רישוי עסקים. אין מדובר כאן בגחמה נקודתית של רשות כזו או אחרת. זוהי נחלתן של כל הרשויות
המקומיות ושל כל המועצות המקומיות בארץ. וכך למשל יכול למצוא את עצמו בעל העסק כבר
בשלב הראשוני ממתין בקוצר רוח לאישור משרד הבריאות לתכנון המטבח של העסק. מהמורה
קטנה לכאורה, אך העיכוב מתסכל, בפרט לנוכח העובדה שלא הביא אותו מראש בחשבון. הרי
את דמי השכירות הוא כבר החל לשלם, בלוח הזמנים שקבע לעצמו לשיפוץ אין הוא עומד, הוא
מפרק קירות ובונה מחדש בכסף שכבר לא נשאר לו, וכאילו לא די בכך – הוא נאלץ להחליף
ציוד שכבר רכש ולקנות חדש הואיל ואין הוא תואם את התכנון הנוכחי.
כשנדרשים
שינויים במיקומים יש להחליף ציוד. תצלום מתוך מטבח של פיצרייה
התיאור הזה אינו דמיוני כלל, ולמרבה
הצער הוא לקוח ישירות מתוך המציאות הקשה. העניינים מסתבכים כאשר שטח העסק תואם אמנם
לדרישות ולתקנות שבחוק, אך הנכס אינו עומד בתקנות מבחינת הייעוד שלו. בעל העסק מוצא
את עצמו במלכוד. הוא אינו יכול לפעול על פי התכנון המקורי שלו, ולפתע הוא נאלץ
לשלם שכירות תקופה ארוכה יחסית עד שהוא מוצא שוכר אחר תחתיו. כאמור, המציאות מכתיבה
לעתים קרובות תסריטים קשים להתמודדות, בפרט כשמדובר בעסקים מתחום המזון. כאן התהליך
הוא על פי רוב ארוך ומייגע. לא בכדי קיימים משרדי אדריכלים המתמחים בתחום הליווי
לרישיון עסק. השימוש במשרדים אלה אינו קשר כלל בפינוק או במותרות, אלא מוגדר בחזקת
חובה. כל עסק טעון רישוי – ממכוני קוסמטיקה ומספרות ועד מפעלים ועסקים מתחום המזון.
רוב העסקים החדשים הנפתחים כיום הם
עסקים טעוני רישוי. עסק טעון רישוי מחויב לעמוד בתקנות שונות, בחוק תכנון ובניה
ובחוק רישוי עסקים. עם השנים קיבל המושג "טעון רישוי" משמעויות רבות, ולא
יחסו לו חשיבות כמו בשנים האחרונות. כיום המודעות של הרשויות לנושא הרישוי גבוהה מאשר
בעבר, והיא נועדה להבטיח כי המקום יעניק שירות ראוי לבאים בשעריו ולעושים בו שימוש.
ובמילים אחרות, הרישוי מבטיח כי המקום תקין הן מבחינה תברואתית, הן מבחינה בטיחותית
והן מבחינה ביטחונית.
תכנון
חכם ושימוש בקווים נקיים בתכנון בתי קפה - מאפייה. תצלום מתוך מאפייה
כדי לפקח על כל האמור לעיל, על בעל העסק
להגיש תכניות אדריכליות לרשות המקומית – עירייה או מועצה. תכניות אלו מציגות בשקיפות
מרבית את העסק על כל היבטיו ובכל הפרמטרים שהוזכרו לעיל.
למותר לציין כי התהליך אינו מסתיים
בהגשת התכניות. על בעל העסק לעמוד בכמה וכמה תנאים תברואתיים ולהיות מוכן לביקורת
פתע בעסק מטעם מפקח אזורי. וזה לא הכול. כדי לאשר את התכניות נדרשים עוד מיני אישורים,
כגון אישור של מכבי האש, של המשרד להגנת הסביבה, של משרד הבריאות ושל המשטרה. לכל
גוף כזה דרישות משלו, ולעתים מסתכמת ההוצאה באלפי שקלים ואף בעשרות אלפי שקלים. סך
כל ההוצאות הוא פונקציה של שטח העסק, מהותו ומיקומו.
הרפורמה החדשה ברישוי עסקים יצאה לדרך בשנת 2014. היא נועדה למנוע לצמצם את החשיפה למפגעים
תברואתיים, בטיחותיים או ביטחוניים. מניעת תקלות עתידיות תלויה בין השאר בכך שהמפרט והדרישות לכל עסק
יהיו אחידים, ושכל יזם אשר ירצה לפתוח עסק יוכל לגשת באופן עצמאי למערכת הנקראת
"ממשל זמין" ולברר אם ההוצאות הראשוניות לצורך קבלת רישיון העסק תואמות
להשקעה הראשונית.
לסיכום, ההחלטה להיעזר במשרד אדריכלים המתמחה
בשירותי רישוי עסקים היא בגדר חובה, ולא בכדי. לא ניתן יהיה להגיש בקשה לרישיון
עסק ללא חתימה על גבי התכניות של בעל מקצוע מוסמך (הנדסאי, אדריכל, מהנדס) בעל
רישיון בפנקס.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה